Kompromissiratkaisu talvisäilytykseen näyttää löytyneen, ratkaisu saatettava käytäntöön poliittisen prosessin kautta

Säilytä Veneilevä Espoo -ryhmän edustajat kävivät tapaamassa Espoon kaupunginjohtajaa talvisäilytysasioissa tammikuussa 2016. Mäkelä otti asiamme vakavasti ja perusti talvisäilytystyöryhmän, jonka vetovastuun otti Tapani Kortelainen.

Kokoonpanossa olivat mukana kolme veneilijöiden edustajaa Säilytä Veneilevä Espoo -ryhmästä sekä Esveneen puheenjohtaja. Ryhmässä virkamiehistöä edustivat Kortelaisen lisäksi Lennart Pettersson merellisistä ulkoilupalveluista, Ossi Keränen ja Mervi Hokkanen kaavoituksesta, sekä Kimmo Leivo joka vastaa alueen kehittämisestä.

Työskentely alkoi erilaisten käsitysten ja olettamuksien tavoitteiden ja ratkaisuajatusten läpikäynnillä. Iso kiitos rohkeasta avauksesta ja avoimesta asioiden käsittelystä kuuluu työryhmää vetäneelle Tapani Kortelaiselle.

Työryhmän työ on johtanut varsin onnistuneeseen kompromissiratkaisuun, josta on nyt luotu selkeä raportti. Kompromissiratkaisun mukaan tärkein veneilijöiden tarve, rannan tuntumassa tapahtuva suurten veneiden säilytys on jatkossakin mahdollinen. Vastapainona työryhmässä hyväksyttiin pienten veneiden talvisäilytys Ämmäsmäellä.

Säilytä Veneilevä Espoo haluaa kiittää kaupunginjohtaja Mäkelää asiaan tarttumisesta ja työryhmän perustamisesta. Olemme tyytyväisiä työryhmän aikaansaannoksiin ja kiitämme kaikkia virkamiehiä erinomaisesta yhteistyöstä ja hyvästä asian valmistelusta.

Vaikka työryhmässä jouduttiin hyväksymään kipeitäkin muutoksia, katsomme lopputuloksen olevan hyvinkin eri osapuolia tyydyttävä. Ilman työryhmän työtä kaikki veneet olisivat helposti siirtyneet rannan tuntumasta pois.

Taustatyö on nyt tehty hyvin. Katsommekin luottavaisesti päättäjiin, jotta tämä saavutettu luottamus sekä kaikkia tyydyttävä ratkaisukokonaisuus saadaan todella vietyä käytäntöön.

Veneiden talvisäilytys Espoossa raportti 14 6 2016

Talvisäilytystyöryhmän sekä Säilytä Veneilevä Espoo -ryhmän vaikuttajajäsenet

Ari Mäkinen, Keilalahden Venekerho ry.
Kari Vainio, Meritie ry.
Tuomas Raivio, Espoon Pursiseura ry.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kompromissiratkaisu talvisäilytykseen näyttää löytyneen, ratkaisu saatettava käytäntöön poliittisen prosessin kautta

 1. Tilanne ei valitettavasti ole ihan niin kaunis kuin annetaan ymmärtää. Kyseessä kun ei ole kompromissi, vaan saneltu ratkaisu jossa tuhannet pienveneet aiotaan komentaa pellolle. Minään vaihtoehtona ei ole näet voinut olla se että purjeveneet ja suuret moottoriveneet kärrättäisiin Ämmäsmäelle, sillä se on jo ajat sitten todettu olevan kuljetustekninen mahdottomuus.

  Nyt näissä neuvotteluissa sillä kuitenkin uhkailtiin. Lopputulos on järkyttävä ja kohtuuton lähes kaikille pienveneilijöille. Lisäksi se on vastoin valtuuston tammikuun päätöstä jossa yksimielisesti (äänin 66 – 1) edellytettiin että veneet saavat talvehtia rantojen tuntumassa. Koko Ämmäsmäki on tottakai väärä paikka veneille. Jostain syystä siitä näyttää tulleen eräille kaupungin herroille itsetarkoitus.

  Sen sijaan pitäisi nyt varata riittävästi tilaa rannoilta jotta myös moottoriveneet mahtuvat. Kyseessä ei ole montaa lisähehtaaria. Ja rannoilla on tilaa jos vain tahtoa on, ja riittävän kauas metroasemilta. Suomenojan suuren alueen pieneminen on tosiasia, mutta sekin voidaan ihan hyvin tehdä niin ettei sieltä häviä kuin 2 – 3 hehtaaria. Se on kompensoitavissa avaamalla uutta, kuten Skataniitty ja Tiilitehdas. Lisäksi nykyisiä voi jonkun verran tiivistä/laajentaa, mm Nokkala ja Haukilahti. Tahdosta tämä on kiinni, ei tilan puutteesta!

  Mutta se että ’nahkapäätettäisiin’ että kaikki alle 6,5 metriset moottoriveneet trailattaisiin pellolle on kestämätön ratkaisu ja aiheuttaisi lähinnä kaaoksen. Se kohdistuisi niille jotka vievät vähiten tilaa, ja ehkä ’vähävaraisimpiin’ tavallisiin Espoolaisiin. Siitä tulisi Espoon ”venexit”, ja se synnyttäisi kyttäilyä ja riitoja rantoihin. (Satamapäällikön asennetta sopii ihmetellä, kun jo on ehditty usuttaa lappuliisoja satamiin laputtamaan muutamia trailereita, ne kun kuulemma pitää viedä Suomenojalle kesäksi, ja tottakai piakkoin Ämmäsmäkeen).

  Tämä ei ole oikea tapa säilyttää veneilevä Espoo!

  Kritiikki ei missään nimessä ole esitetty SVE:n neuvotteijoita kohtaan! He ovat vapaaehtoisesti panostaneet omaa aikaansa tähän ja varmasti tehneet parhaansa. Mutta tosiasia on että Espoon veneiljät eivät ole kattavasti organisoituneet. Meiltä puuttuu ”Espoon veneilijät ry”. Sellaiselle ei ole ollut tarvetta koska yhteistyö on ollut pragmaattista ja järkevää, tähän asti. Veneilijät ja venekerhot ovat epäpoliittisia kuppikuntia, eikä seuroissa puhuta politiikkaa. (Olen neljän veneilyyn liittyvän seuran jäsen, mm EMK).

  Fred Granberg, veneilijä ja valtuutettu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>